Scheiden met een Advocaat, Mediator of toch een Scheidingsspecialist?

Wat is het verschil en wat is de juiste beslissing?

Een scheiding is niet wat je voor ogen hebt wanneer je voor een toekomst samen kiest. Hoe of door wie het besluit ook genomen is, het is een heftige periode voor jullie beiden en voor de kinderen wanneer jullie deze hebben. Emoties vliegen alle kanten op en onzekerheid over bijvoorbeeld de toekomst voeren vaak de boventoon.

Nu het besluit is genomen om te gaan scheiden heb je dan ook geen zin in gedoe, nu niet maar al helemaal in de toekomst niet. Zeker wanneer jullie kinderen hebben wil je het als ouders zo goed mogelijk doen.

Juist in deze periode is het heel fijn als iemand alles voor jullie op een rijtje zet. Daarom is mijn advies eigenlijk altijd om de scheiding zonder advocaat te regelen. Dan kunnen jullie samen tot een situatie komen waarmee jullie allebei goed mee verder kunnen en jullie straks als ouders door 1 deur kunnen.

Scheiden met kinderen betekent dat de verbinding altijd zal blijven. Jullie gaan uit elkaar en worden ex-partners, maar blijven samen ouders. Om die reden is het van groot belang om samen goed te scheiden. Mediation is daarvoor de basis.

Wanneer je zonder advocaat wilt scheiden heb je de keus voor een mediator of een scheidingsspecialist.

De grootste voordelen van mediation op een rij

Mediation is toekomstgericht

Wanneer jullie samen kinderen hebben is het van groot belang dat jullie als ouders ook na de scheiding op een respectvolle manier met elkaar om blijven gaan. Wanneer jullie in overleg en onder begeleiding van een mediator/scheidingsspecialist tot oplossingen komen is de kans het grootst dat jullie straks als ouders nog door 1 deur kunnen.

We willen allemaal gezien en gehoord worden, deze ruimte is er binnen mediation. Jullie nemen afscheid als partners en gaan samen als ouders verder. Tijdens de mediation gaat de aandacht stap voor stap naar hoe jullie de toekomst als ouders zien. Een situatie waarmee jullie beide een nieuwe start kunnen maken. Al zal dat in het begin zeker niet eenvoudig zijn.

Mediation bespaart tijd

Soms hoor je over scheidingen die al jaren lopen…. dat kan anders! Wanneer jullie samen afspraken maken verloopt de scheiding het snelst. Bij mediation zijn er gemiddeld 5 gesprekken nodig om tot heldere en werkbare afspraken te komen waar jullie beide achter staan. Op deze manier kan een scheiding al binnen enkele weken rond zijn.

Mediation is kostenbesparend

Het uurtarief van een gemiddelde mediator/scheidingsspecialist ligt stukken lager dan het tarief van een advocaat. Bij een advocaat betalen beide partijen ieder hun eigen advocaat terwijl je bij mediation de kosten van 1 mediator verdeeld. Dit is dus een dubbele kostenbesparing!

Bij mediation bepaal je zelf de uitkomst

Niemand kent jullie situatie beter dan jullie zelf. Dit geld dus ook voor welke afspraken het best bij jullie passen. Kies je voor scheiden met behulp van een mediatior, dan beslis je samen welke afspraken je maakt. Je krijgt dus geen door hogerhand opgelegd besluit waarbij eigenlijk alleen maar verliezers zijn. Door samen de afspraken te maken creëer je draagvlak en zijn de afspraken ook toekomstbestendig.

Mediation is informeel en creatieve oplossingen zijn mogelijk

Jullie zitten samen met de mediator aan tafel en komen samen onder begeleiding van de mediator al pratend tot een oplossing. Jullie zijn niet gebonden aan juridische kaders waardoor er heel veel mogelijk is. Jullie kunnen vrijuit praten omdat mediation besloten en vertrouwelijk is. Alles wat tijdens het mediationtraject besproken wordt blijft onder de betrokkenen zelf. Zowel de mediator als de partijen hebben een geheimhoudingsplicht naar elkaar en tekenen hier ook voor.

Win-win

Mediation is gericht op een zoeken naar een win-win situatie zonder verliezers. In plaats van het conflict verder uit de hand te laten lopen gaan jullie samen met de mediator opzoek naar wat jullie verbindt en welke oplossing het best bij jullie en jullie situatie past. Geen 13 in een dozijn oplossing maar echt maatwerk. Geen door een rechter opgelegd besluit waardoor vaak alleen maar gedoe komt.

Maar wat is dan het verschil tussen een mediator en een scheidingsspecialist?

In de basis is een scheidingsspecialist een mediator vandaar dat ik het hier boven ook over de voordelen van mediation heb. Een scheidingsspecialist mag ook adviseren en gebruikt mediation als tool, daarnaast is een scheidingsspecialist zoals de naam het al zegt gespecialiseerd is in scheidingen, alle kennis onder 1 dak! Daar waar een mediator enkel een rol speelt in de bemiddeling kan je bij een scheidingsspecialist rekenen op financieel, fiscaal en juridisch advies, passend bij jullie situatie. Maatwerk dus!

Het verschil tussen een advocaat, mediator en scheidingsspecialist

De insteek van scheiden met een advocaat is compleet anders, je zit tenslotte niet meer samen aan de tafel. De communicatie zal veelal tussen de advocaten plaatsvinden, samen overleggen is er dan niet meer bij. De advocaat zal puur het belang van die ene cliënt behartigen en hiervoor gaan procederen. Een mediator fungeert als een neutrale bemiddelaar, begeleidt het proces en gaat niet in op de inhoud. Doordat ik zowel mediator als scheidingsspecialist ben heb ik ook inhoudelijk gerichte kennis op financieel, fiscaal en juridisch gebied. Dit betekent concreet dat ik jullie kan helpen om een ​​oplossing te vinden voor alle zaken die bij een scheiding komen kijken. Ik ontzorg en begeleid jullie in alle stappen daardoor ontstaat er rust.

Wil je meer informatie over wat Scheiden zonder gedoe voor jullie kan betekenen? Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend informatiegesprek.

deze posts vind je misschien ook interessant